top of page

Η Γνώση του Σώματος

Η  νευροβιολογικά ενημερωμένη, σωματικά προσανατολισμένη προσέγγιση στη θεραπεία τραύματος είναι εδραιωμένη στην προϋπόθεση, ότι το νευρικό σύστημα γνωρίζει έμφυτα τον τρόπο να επιστρέφει σε ισορροπία, όταν δεχθεί την κατάλληλη υποστήριξη. Στην πορεία της θεραπευτικής διαδικασίας και μέσα στο ασφαλές πλαίσιο της θεραπευτικής σχέσης, προσεγγίζεται το επίπεδο της ρύθμισης του νευρικού συστήματος κυρίως μέσα από την ενσυνείδητη διερεύνηση της βιωμένης αίσθησης (felt sense) και των σωματικών αισθήσεων. Η επίγνωση των σωματικών αισθήσεων και η εξοικείωση με τα θέματα που συνδέονται μαζί τους ενθαρρύνεται κλιμακωτά και σταδιακά. Έτσι, αρχίζει να αποκαθίσταται η φυσική προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα του οργανισμού. Οι σωματικές αμυντικές αντιδράσεις μπορούν να ολοκληρώσουν το νευροφυσιολογικό τους κύκλο, το τραυματικό στρες και η «παγωμένη» διέγερση, που έχει μείνει δεσμευμένη στο νευροφυτικό σύστημα, να εκφορτιστεί σταδιακά, με οργανικό και ασφαλή τρόπο, χωρίς τον κίνδυνο του επανατραυματισμού. Στη πορεία της θεραπείας ανοίγεται έτσι η δυνατότητα, ο/η θεραπευόμενος να μπορέσει να διαπραγματευτεί εκ νέου την τραυματική εμπειρία στο σωματικό, ψυχοσυναισθηματικό και γνωστικό επίπεδο.

Η βιωματική αυτή αλλαγή που πραγματοποιείται, γίνεται σκόπιμα σταθμισμένα και σε αργό ρυθμό. Έτσι, δίνεται στον οργανισμό η δυνατότητα της ενσωμάτωσης και απαρτίωσης της νέας εμπειρίας.

Το νευρικό σύστημα μπορεί, συνεπώς, να αρχίσει να επανακτά την αυτορυθμιστική του ικανότητα, η αίσθηση ζωτικότητας, χαλάρωσης και ολότητας αποκαθίσταται και τα συμπτώματα υποχωρούν. Προσεγγίσεις όπως η μέθοδος Somatic Experiencing®  και Νευροθυμικό Σχεσιακό Mοντέλο NARM™ υποστηρίζουν την ήπια διαδικασία ίασης και μετουσίωσης του τραύματος (μετα-τραυματική ανάπτυξη),  ενθαρρύνοντας την επούλωση και την οργανική ενσωμάτωση (integration) παρελθόντων τραυματικών εμπειριών, στη ροή της προσωπικής βιογραφίας.

 

 

“Όποιος ξεκίνησε να ξεδιπλώνει τη βεντάλια της μνήμης, συναντά στις πτυχές της κάτι από καιρό λησμονημένο.
Στις πτυχώσεις, είναι που βρίσκεται το ουσιώδες.”

Walter Benjamin, Τόποι της Μνήμης

bottom of page